Lasă-l că el e mai mic

0001-12089825749_20201015_134629_0000

Dă-i și lui că el e mai mic.
Lasă-l și pe el că el e mai mic.

....că el e mai mic.

Vă sună cunoscut?

Cred că toți am auzit asta, dacă nu în propriile familii atunci în jurul nostru la prieteni, rude, atunci când e vorba de frați și nu numai.

Atunci când apare un frate mai mic unii părinți transmit copilului mai mare mesajul că celui mic i se cuvin mai multe doar pentru că...e mai mic. Cel mare e nevoie să fie mai înțelegător cu cel mic, să îi dea jucăriile lui celui mic, să lase de la el de dragul celui mic.

Și încet încet apar conflicte. Cel mare se simte neînțeles. El tot înțelege, dar pe el cine îl înțelege? Si vedem aici copii care își lovesc frații, care nu vor să mai împartă nimic, care au fel de fel de comportamente disfuncționale.

E foarte bine ca cei mari să împartă, să fie drăguți și înțelegători cu frații lor dar asta să vină din iubire și nu din frică. Adică copilul să își dorească el să dea jucăria fratelui, nu să îi fie frică de pedeapsa primită de la părinți în caz că nu i-o dă.

Și și frații mai mici pot învăța să fie înțelegători și să împartă. Să nu crească cu convingerea că dacă sunt mai mici lor li se cuvine totul.

Dragi părinți încercați să tratați copiii cu intenții egale în ciuda diferențelor de vârstă.

Psihoterapeut Alexandra Jarda

Programări psihoterapie online la 0746013907

Leave a Comment