
Dragi părinți,
Bine vă regăsim la grădiniță după o lungă perioadă de pauză.
După o perioadă de pauză atât de lungă anumitor copii le este greu să revină la grădi. Și este ceva absolut normal. Adică după o lungă perioadă în care au stat acasă cu părinții, au dormit până la 10, au sărit peste somnul de amiază, cred și eu că nu au chef să revină la grădi. Copiii ar vrea să mai stea acasă. Adulții nu ar vrea asta? Oare?
Cum vă simțiți dumnevoastră după un concediu de două, trei săptămâni? Aveți chef să reveniți la serviciu? Unii da, alții nu. Ei bine, cam la fel e și cu dragii copii. Doar că unii nu știu exprima acest „nu vreau la grădi” altfel decât prin plâns. Și atunci adulții se panichează. „Vai dar de ce plângi? / Dar ție îți place la grădi. / Sper că nu începi să plângi. / Știi ceva? Ai stat destul acasă. / Gata cu smiorcăielile.” Toate aceste replici nu fac altceva decât să îngreuneze situația. Dacă dumneavoastră v-ați plânge unei prietene că n-aveți chef să începeți serviciul și ea v-ar spune: „Gata cu smiorcăielile (plângerile)”, v-ați simți înțeleasă? Repet: V-ați simți înțeleasă? Oare copilul cum se simte? Ce v-ați aștepta să vă spună prietena dumneavoastră? Ei bine, cam acele lucruri să i le spuneți și dumneavoastră copilului. Și el așteaptă să fie înțeles. Așa că atunci când copilul vă spune: „Nu vreau la grădi.”, puteți să îi spuneți că îl credeți și îl înțelegeți pentru că nici dumneavoastră nu vreți să mergeți la serviciu. Însă dacă nu vreți să rămâneți fără job, bine ar fi să mergeți. Până la urmă puteți să îi ziceți ce vreți, ideea e să se simtă înțeles. Puteți planifica o activitate plăcută, distractivă după ce luați copilul de la grădi.
Tratați situația cu calm și relaxare. Dacă pe dumneavoastră ca părinte vă apucă panica doar gândindu-vă că urmează să duceți copilul la grădi și „Vai! Oare cum va reacționa?”, îi transmiteți copilului acea stare. Faceți un experiment: Încercați să vorbiți cu copilul despre mersul la grădi ca și despre un mare câștig: cu multă bucurie, entuziasm, ca și cum e ceva super. Vorbiți și despre jobul dumneavoastră la fel: „Abia aștept să merg la serviciu și tu la grădi. Mi-e așa de dor de colegii mei. Ție îți e dor de colegii tăi? De cine?” Simțiți cum vi se schimbă starea când abordați situația în felul acesta?
Pe de altă parte sunt și mulți copii care chiar abia așteaptă să meargă la grădi, chiar dacă se trezesc greu dimineața și mai adorm la câte-o activitate.
Vă doresc o readaptare plină de zâmbete, îmbrățișări și pupici!