Plânsul este rău atunci când plângi singur

În zilele noastre părinții ar face orice numai să nu își vadă copiii plângând. Este un lucru bun dacă ne gândim la faptul că asta înseamnă că sunt părinți grijulii. Însă plânsul e un lucru normal. Copiii fiind mai vulnerabili plâng mai ușor. Cu cât noi ca adulți încercăm să inhibăm plânsul cu atât facem mai rău. Autoarea cărții „Lacrimi și crize de furie” explică în peste 200 de pagini despre beneficiile plânsului și de ce e important să îi lăsăm pe copii să plângă. Însă ceea ce e foarte important este să nu îi lăsăm să plângă singuri. Adică să fim acolo lângă ei atunci când plâng. Să le arătăm că îi înțelegem că sunt triști.

Astăzi o fetiță a venit să îmi spună că o altă fetiță plânge pentru că e supărată pe mine pentru că nu i-am făcut poză când a terminat puzzle-ul. (Între timp adunase puzzle-ul și îl puse în cutie.) Am chemat-o pe fetița respectivă la mine:

Eu: Plângi pentru că nu ți-am făcut poză când ai terminat puzzle-ul?

Fetița: Da.

Eu: Mi-ai spus să îți fac poză?

Fetița: Nu.

Eu: Dacă tu nu mi-ai spus ce îți dorești eu nu aveam de unde să știu.

Fetița: Dar la…i-ai făcut poză.

Eu: Da e adevărat, pentru că mi-a zis. Ai vrea acum să lași tristețea să plece?

Fetița: NU!

Eu: Ok, vrei să plângi în continuare?

Fetița: Da.

Eu: Ok, plângi. Ai vrea să găsim o rezolvare?

Fetița: Da.

Eu: Ai vrea să îți fac poză cu un puzzle pe care l-ai făcut ca să îi trimit mamei tale?

Fetița: Da.

Eu: Din păcate azi nu mai ai timp să faci un puzzle. Crezi că dacă faci mâine un puzzle și îți fac mâine poză ar fi ok pentru tine?

Fetița: Da. (ștergându-și lacrimile) Acum pleacă tristețea.

Eu: Mă bucur. Și te rog pe viitor când îți dorești ceva de la mine să îmi spui.

Ne-am îmbrațișat și toată lumea a plecat acasă fericită. Ce am mai apreciat a fost că cealaltă fetiță a observat tristețea colegei ei, a întrebat-o de ce plânge (a fost alături de ea), iar apoi a venit la mine pentru a-mi spune. Cred că dacă îi învățăm pe copii să fie alături unii de alții când sunt triști, vom avea o societate cu mai multă compasiune. Cred că e important să îi ascultăm pe copii și să le arătăm că ne pasă de sentimentele lor. Vi s-a întâmplat vreodată să vă supărați pe cineva că nu a făcut ceva ce v-ați dorit, însă fără a-i spune persoanei respective ce vă doriți? Mie cu siguranță mi s-a întâmplat. :)) Păi nu ar trebui să știe? Cred că asta e o lecție pe care e important să o învățăm de mici. Vrei ceva? Ceri. Ai dreptul să te superi, însă e important să conștientizezi că ceilalți nu îți pot ghici gândurile.

Leave a Comment