Întrebări frecvete

faq

Ce înseamnă psihoterapie? Federația Română de Psihoterapie definește psihoterapia ca fiind o modalitate de tratament care are un cadru clinic și teoretic, centrată pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburări mintale sau stări de suferință psihosociale și/sau psihosomatice și comportamente disfuncționale.
Psihoterapia te poate ajuta să elimini sau să controlezi simptomele problematice ajutându-te să funcționezi sănătos, să-ți crești starea de bine și să te vindeci.
Psihoterapia se poate desfășura în ședințe individuale de unu la unu, în ședințe de psihoterapie de familie (cuplu sau părinte/părinți – copil) sau de grup.

Cât durează o sedinta de psihoterapie?

Durata unei ședințe de psihoterapie este de 50 de minute.

Ce înseamnă psihoterapeut ?

Luând etimologia cuvântului psihoterapeut, acesta are la bază cuvântul psyche (suflet) și therapein (a vindeca). Dacă ar fi să punem aceste două cuvinte împreună psihoterapeutul este o persoană care vindecă sufletele. Așa cum medicul vindecă rănile trupului, psihoterapeutul vindecă rănile sufletului.

Ce face un psihoterapeut ?

Prin discuții pe teme specifice, psihoterapeutul te va ajuta să îți înțelegi emoțiile, să înțelegi mai bine simptomele pe care le ai și de ce acestea apar. În plus te va ajuta să fii conștient de comportamentele tale și de modul în care acestea îți influențează starea de bine și relațiile cu cei din jur. Un psihoterapeut nu dă medicație, tehnicile folosite de acesta sunt verbale și scrise.

Cât timp e nevoie să vin la psihoterapie ?

În psihoterapie nu există o perioadă fixă de timp deoarece fiecare persoană e diferită și fiecare are nevoie de intervenție personalizată. Perioada se stabilește împreună cu psihoterapeutul în funcție de obiectivele stabilite. Astfel perioada poate dura de la o lună la un an sau chiar mai mult.

De ce să aleg psihoterapia ?

Studiile de specialitate au arătat schimbări semnificative în activitatea neuronală a persoanelor care au urmat psihoterapie. S-a dovedit că psihoterapia are aceleași efecte benefice ca și medicația, însă în psihoterapie nu putem vorbi de efecte adverse. Persoanele care beneficiază de psihoterapie au mai multe emoții pozitive și o stare de bine mai ridicată comparativ cu persoanele care nu beneficiază de această formă de tratament.

Cum decurge o ședință de psihoterapie ?

O ședință de psihoterapie nu are o structură fixă, rigidă, ci se derulează în funcție de conexiunea dintre psihoterapeut și pacient și de obiectivele stabilite de aceștia. Psihoterapeutul folosește tehnici specifice și întrebări ghidate pentru a ajuta pacientul să producă vindecarea de care are nevoie.

Când să alegi psihoterapia ? Fiecare dintre noi trecem prin momentele dificile în viață. Și din păcate de multe ori alegem să facem față singuri dificultăților pe care le avem. Uităm sau nu suntem conștienți că avem nevoie de ajutor și că e ok să cerem ajutor. Conștientizarea faptului că există ceva ce te deranjează este primul pas spre vindecare.
Imaginează-ți că ești singur pe un drum și ai în spate multe bagaje pe care le cari cu tine. Simți că ai obosit și că nu mai poți. Cum ar fi să apară o persoană care să te ajute cu acele bagaje? Să îți mai ia din ele. Să te întrebe dacă chiar ai nevoie de toate. Poate nici nu erai conștient că unele le poți lăsa deoparte deoarece nu îți mai sunt de folos. Ei bine cam asta face un psihoterapeut. Îți ia bagajele din spate și te ajută să conștientizezi dacă mai ai sau nu nevoie de ele. Ce crezi? E de bine să te simți eliberat de unele poveri? Cum crezi că te vei simți după ce vei lăsa în urmă „bagajele” nedorite?

Cum știi că ai ales un psihoterapeut bun ?

Doar tu poți hotărî dacă psihoterapeutul pe care l-ai ales este potrivit pentru tine. Dacă simți că rezonezi cu psihoterapeutul tău, că sunteți compatibili, că poți să îți deschizi sufletul în fața lui, că la finalul ședinței de psihoterapie ai o stare de bine sau din contră că ceva te-a pus pe gânduri, te simți mai plin de speranță, mai energic, ai mintea mai limpede și începi să înțelegi mai bine ceea ce ți se întâmplă atunci ai ales un psihoterapeut potrivit pentru tine. Decizia de a merge la psihoterapie pentru mulți oameni este una dificilă, însă este o decizie care puțini o regretă după ce își găsesc curajul de a începe procesul psihoterapeutic.

Dacă dorești o programare la psihoterapie completează formularul de mai jos sau sună-mă la 0746 013 907.