Neglijarea ca formă de abuz
June 27, 2022Cum arată o familie funcțională
September 7, 2024𝐏𝐚̆𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐞 𝐩𝐚̆𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬̦𝐢 𝐧𝐮 𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐞𝐧𝐮𝐥 𝐬𝐚𝐮 𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐞𝐧𝐚 𝐥𝐮𝐢.
Părinții sunt mari copiii sunt mici.
Relația părinte copil este o relație pe verticală, o relație inegală, pe când relațiile de prietenie sunt relații pe orizontală sau de la egal la egal.
Rolul părintelui este de a proteja copilul.
În ultima perioadă aud tot mai des: Eu vreau să fiu prietenă cu copilul meu. Binențeles mamele zic asta cu cele mai bune intenții, dintr-o dorință de a avea o relație sănătoasă cu propriul copil: Vreau să îmi spună orice, să nu aibă secrete față de mine. E foarte bine ca părintele să fie acolo pentru a conține emoțiile copilului și a-i fi alături în momentele dificile. Mama e alături de copil, însă dacă copilul e acolo pentru mama în momentele ei dificile atunci copilul riscă să fie împovărat și poate apărea o dinamică de parentificare (copilul parentificat este un copil care nu mai stă pe locul lui de copil al părinților ci pe un loc de părinte al părinților). Rolul unui copil nu este acela de a proteja părinții, ci de a fi protejat de aceștia. Copiii au nevoie de o relație de atașament securizant cu părinții lor.
Dacă e să ne uităm puțin la definiția atașamentului, aceasta sună așa: Atașamentul reprezintă o clasă de comportamente sociale, cu o funcție proprie specifică, care este în mod esențial aceea de a putea menține proximitatea cu o altă ființă a propriei specii considerată mai puternică și în măsură să protejeze.
Prin urmare rolul părintelui e să îl protejeze pe copil pentru ca acesta să dezvolte un atașament securizant. Părinții sunt mari, copilul e mic. Mai întâi au fost părinții, iar abia apoi din acei părinți s-a născut copilul. Pentru orice ființă părinții vor fi aceiași întreaga viață. Nu poți să îți schimbi părinții. În schimb relațiile de prietenie se mai schimbă. Pe de altă parte relațiile de prietenie sunt relații de la egal la egal. Or relația părinte copil nu are cum să fie de la egal la egal. Pentru că dacă e de la egal la egal pot încep să apară diverse probleme de comportament la copil. Părinții au grijă de copii, nu copilul de părinți.
Tu ce fel de relație ai cu propriul copil?